Niet-bedrade uitgang bedraden



Ruud Huijer, 3 maart 2017. Recentelijk stuitte een van mijn collega’s tijdens een CAN-analyse op een bijzondere aansluiting in een auto. Blijkbaar had iemand daarvóór de niet-bedrade uitgang van de Body Computer voorzien van een draad, teneinde het in te bouwen systeem van het gewenste signaal te voorzien. Bij gebrek aan deugdelijk materiaal, of wellicht uit onwetendheid over de alternatieven, besloot deze persoon op zijn/haar eigen manier een verbinding te maken.

De foto hiernaast laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Er is simpelweg een niet-geïsoleerde draad in de juiste positie gestoken, aan het uiteinde weer naar buiten gehaald en om de stekker gevouwen. Een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Het leek ons goed dit feit te delen en te wijzen op de mogelijkheden om in zo’n situatie wél een goede verbinding tot stand te brengen. Om een niet-bedrade uitgang te bedraden zijn er in veel gevallen originele terminals te koop die je met een juiste tang aan een draad maakt. Daarvoor heb je echter een vrij kostbare tang nodig. Afhankelijk van de frequentie en het soort werk is dit echter een overweging waard. Een goede tang is bijvoorbeeld die van Molex (art.nr 63819-0900).

Een goed alternatief zijn bedrade terminals, zoals op de foto hiernaast. Daarmee ben je verzekerd van een goede verbinding in de stekker en hoef je zelf alleen het draadeinde nog goed aan te sluiten. Bedrade terminals kun je bijvoorbeeld bij elke VAG-dealer bestellen (art.nr. 000979009E). Voor de kosten van zo’n terminal met een stukje draad hoef je het niet te laten en je kunt een hoop ellende besparen.

Het snelheidsignaal: van pulsgever tot CAN-library Hoe zet je het ‘contact aan’ in een elektrisch voertuig (EV)? BCS Ready Snelheid vanaf CAN met vier wielen Problemen bij belasten geschakelde voeding (+15) Storingen bij meerdere massa-aansluitingen Open collector / Pull-up Aansturing parkeersensoren voorbumper Elektrisch schema: toen en nu