Ontwikkelfase Spookfiles A58 van start

Gepubliceerd: 26 mei 2014

’s-Hertogenbosch, 23 mei 2014 – Het project Spookfiles A58 gaat de volgende fase in. Afgelopen week startten zeven consortia van marktpartijen met de ontwikkelfase van de ‘Spookfiledienst’. Beijer Automotive participeert in twee van de zeven consortia. Eind dit jaar kunnen weggebruikers ook zelf actief deelnemen aan de ontwikkeling van een nieuwe manier van autorijden op de A58.

Wat zijn spookfiles? Bekijk dit filmpje op YouTube:

Sinds begin dit jaar wordt in Brabant hard gewerkt aan slimme toepassingen voor in de auto (‘in-car’) die Spookfiles moeten terugdringen of voorkomen. De provincie Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat en elf consortia van marktpartijen hebben in de afgelopen maanden de kaders van het project uitgewerkt voor bijvoorbeeld ICT en verkeersveiligheid. Op maandag 19 mei zijn zeven van de elf consortia geselecteerd die nu verder kunnen met de ontwikkeling van de spookfiledienst. De dienst zal weggebruikers lokale, slimme en situatieafhankelijke rij-adviezen geven. Deze techniek wordt op de A58 geïntroduceerd en samen met deelnemende weggebruikers doorontwikkeld. De dienst, die hier ontwikkeld wordt, kan daarmee binnen afzienbare tijd ook als standaard dienen om elders in Nederland of Europa toe te passen.

Informatie op maat

Op dit moment krijgen weggebruikers onder andere via matrixborden boven de weg rijadvies en informatie. Deze informatie wordt vooral op basis van lussen in het wegdek gegenereerd. Het project Spookfiles A58 gaat een stap verder: de informatie voor weggebruikers wordt specifieker en slimmer door exact te meten en relevante ‘real time’ informatie mee te nemen. Deze informatie wordt vervolgens in een gericht advies op maat aan de weggebruiker gepresenteerd. De weggebruiker ontvangt het advies in de auto. Als de deelnemende weggebruikers de gepersonaliseerde adviezen opvolgen, moet het verkeer in zijn geheel vloeiender door kunnen rijden.
Kijk voor meer informatie op www.spookfiles.nl