Succesvolle test coöperatieve ITS-dienst op A16

Gepubliceerd: 12 november 2015

Op woensdagavond 11 november 2015 heeft Rijkswaterstaat met onder meer Beijer Automotive een unieke test uitgevoerd met intelligente transportsystemen op de A16 bij Dordrecht. Het Nederlandse projectteam van het internationale project Coöperatieve ITS Corridor testte die avond succesvol de functionaliteit van de dienst ‘Road Works Warning’ in een eerste praktijkopstelling tijdens echte wegwerkzaamheden. Een belangrijke stap in de doorontwikkeling van de connectie van slimme voertuigen en slimme weginfrastructuur.

Eén van de doelstellingen van ‘Road Works Warning’ is om weggebruikers tijdig te waarschuwen voor wegwerkzaamheden op hun route. De weggebruiker ziet daarnaast in het voertuig de verkeersmaatregelen die worden genomen, zoals een veranderde rijbaanindeling en de ter plekke geldende snelheid. Het real time aanbieden van informatie aan de weggebruiker moet bijdragen aan veiligere wegen en minder aanrijdingen bij wegwerkzaamheden.

Twee technieken
Het projectteam van Rijkswaterstaat beschikte tijdens de test over een tweetal testauto’s waarin Wifi-P-apparatuur werd geïntegreerd, inclusief een navigatiesysteem waarop de daadwerkelijke waarschuwingen werden getoond. Allereerst werden de bestuurders van de testauto’s drie kilometer voor de werkzaamheden via het mobiele 3G/4G netwerk op hun navigatiesysteem geattendeerd op de werkzaamheden. Bij nadering van de tijdelijke verkeersmaatregelen werden de waarschuwingen die op dat moment ook boven de rijbanen te zien waren, zoals de geldende snelheid en beschikbare rijstroken, gepresenteerd op het navigatiesysteem. Deze berichten werden via een razendsnelle Wifi-P verbinding vanaf een Road Side Unit langs de weg naar een On Board Unit in de auto gestuurd. De test was opgezet volgens de adaptieve werkwijze, waarbij de praktijk nadrukkelijk wordt ingezet als leerschool.

Samen met de markt
FactsheetOp dit moment werkt Rijkswaterstaat in het project Coöperatieve ITS Corridor twee use cases uit: ‘Road Works Warning’ en ‘Probe Vehicle Data’. Beide diensten maken gebruik van C-ITS technologie. Onlangs deelde het projectteam, in aanwezigheid van de internationale partners, de eerste ontwerpdocumenten voor de dienst met geïnteresseerde marktpartijen. Zowel over de eerste ontwerpdocumenten als de gehanteerde adaptieve werkwijze oordeelde de markt positief. Het projectteam gebruikt de input van marktpartijen en de resultaten van de succesvolle test op de A16 om een verbeterslag te maken op de gepresenteerde documenten. Het doel is om gezamenlijk tot een scherpe en breed gedragen specificatie te komen, die uiteindelijk leidt tot bruikbare en veilige diensten voor de weggebruiker op de internationale Corridor van Rotterdam-Frankfurt-Wenen.

Expertise bundelen
Om de fieldtest ‘Road Works Warning’ mogelijk te maken zijn verschillende marktpartijen, waaronder Beijer Automotive, door Rijkswaterstaat gevraagd hun specifieke expertise te bundelen. Coöperatieve ITS vraagt van alle betrokken partijen een hechte samenwerking om elkaars systemen, zowel langs de weg als in het voertuig, naadloos op elkaar aan te sluiten. Die slimme samenwerking heeft geleid tot een internationaal uniek resultaat en staat symbool voor wat wordt bedoeld met ‘Nederland Innovatieland’.
Meer weten over de Road Works Warning fieldtest op de A16? Download hier de factsheet.
Meer informatie over het project Coöperatieve ITS Corridor vind je op www.its-corridor.nl.