Bezoek Minister Schultz aan Automotive Campus

Gepubliceerd: 29 januari 2012

In de regio Eindhoven-Helmond gaan de komende tijd bijna 300 taxi’s van het bedrijf Cibatax en voertuigen van de ANWB wegenwacht de weg op die zijn aangesloten op een intelligent verkeersnetwerk. Via het netwerk kunnen bestuurders specifieke rijadviezen krijgen en is het mogelijk om technische gegevens van de voertuigen zoals snelheid, vering, remmen en ruitenwissers centraal te verzamelen. Deze gegevens geven wegbeheerders informatie over het actuele gebruik en de conditie van de wegen en kunnen gebruikt worden voor het verbeteren van de reisinformatie.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft op 30 januari 2012 op de AutomotiveCampusNL in Helmond de aftrap gegeven voor de nieuwe proef van NXP Semiconductors met IBM Nederland, Beijer Automotive, NOKIA, TASS, Technische Universiteit Eindhoven, TNO, ANWB, CibaTax, KPN en Rijkswaterstaat. Inzet van de proef is de doorstroming van het verkeer te verbeteren en de veiligheid te vergroten.

De proef is onderdeel van het programma Brabant-in car, waarbij verschillende innovatieve in-car technieken worden getest. Zo is er in de regio ook een experiment met auto’s die sensoren hebben en met camera’s langs de weg communiceren. Met deze techniek worden bestuurders op individuele basis geïnformeerd over de snelheid van het verkeer verderop. Dit moet zorgen voor kleinere snelheidsverschillen tussen de auto’s op de weg en een vermindering van spookfiles. De minister verwacht veel van de toepassing van Intelligente Transport Systemen om de bereikbaarheid te verbeteren en files te verminderen. “We willen met Intelligente Transport Systemen de stap van klein naar groot maken: van kleinere proeflocaties tot een landelijke uitrol van kansrijke projecten. De beide systemen in Helmond zijn prachtinnovaties. Ze tonen hoe we met slimme technieken vlotter, veiliger, schoner en comfortabeler van A naar B kunnen reizen.“

De pers over dit bezoek:
Bits & Chips (april 2012): Nederland proeftuin voor slim verkeer
NOS website
Verkeersnet
Infrasite
Tweakers.net