Hoe zet je het ‘contact aan’ in een elektrisch voertuig (EV)?



Voor de bestuurder van een auto is het normaal gesproken niet nodig, maar een installateur van apparatuur in auto’s moet wel eens het contact aanzetten, bijvoorbeeld bij het inregelen van ingebouwde apparatuur of bij het matchen van een BCI. Hoe doe je dat nou eigenlijk in een EV?

In de meeste auto’s met brandstofmotor en een conventioneel contactslot kan dat eenvoudig door de contactsleutel in de CONTACT-stand te zetten. Zo’n contactslot heeft meestal vier standen: UIT, ACCESSOIRE, CONTACT en STARTEN. Als je de sleutel in de CONTACT-stand zet, zie je diverse lampjes/symbolen (o.a. accu- en olie) in het instrumentenpaneel branden en dan weet je dat het contact aan staat. Je kunt er ook voor kiezen de motor te starten (sleutel springt terug naar CONTACT) maar dat is gezien de uitlaatgassen niet altijd wenselijk op de inbouwlocatie.

Als je in fossiele- of hybride auto’s te maken hebt met een startknop in plaats van een conventioneel contactslot, zal de CONTACT-stand al wat minder toegankelijk zijn. Je ziet op dat gebied verschillen tussen automerken, en er lijkt geen gezamelijke ‘standaard’ ontwikkeld te zijn. Bij sommige auto’s gaat het contact aan als je een keer op de startknop drukt zonder je voet op het koppelings- en/of rempedaal, bij andere moet je vijf keer achter elkaar de startknop indrukken om het contact aan te zetten. Soms geldt ook als voorwaarde dat de parkeerstand (P) is ingeschakeld bij auto’s met automatische transmissie. Nou heeft een EV sowieso geen (automatische) versnellingsbak maar er is meestal ook geen sprake meer van een CONTACT-stand. Een EV kent meestal maar twee standen: UIT of RIJKLAAR. In de RIJKLAAR-stand is de auto in feite klaar om weg te rijden. Als je hem in de D(rive) of de R(everse) zou zetten en de rem los laat, dan gaat hij rijden. Sommige wagenfuncties worden al geactiveerd als de bestuurder met de wagensleutel de wagen nadert, maar de echt essentiele functies zijn pas actief in de RIJKLAAR-stand. Er zijn EV’s waarbij in de RIJKLAAR-stand de tekst ‘READY’ oplicht in het instrumentenpaneel. Een voorbeeld zie je in de afbeelding hieronder. Maar lang niet alle autofabrikanten kiezen daarvoor.

Dus wil je apparatuur installeren of een BCI matchen in een EV en is het nodig om het contact aan te zetten, bepaal dan eerst hoe de RIJKLAAR-stand er op het instrumentenpaneel van die EV uit ziet. Is dat helder, vervolg dan de installatie van de apparatuur.

De ‘geschakelde voeding’ kwam al eens ter sprake in een van onze publicaties. Mocht je die nog eens na willen lezen, klik dan op deze link.

Het snelheidsignaal: van pulsgever tot CAN-library BCS Ready Snelheid vanaf CAN met vier wielen Problemen bij belasten geschakelde voeding (+15) Storingen bij meerdere massa-aansluitingen Open collector / Pull-up Niet-bedrade uitgang bedraden Aansturing parkeersensoren voorbumper Elektrisch schema: toen en nu