Problemen bij belasten geschakelde voeding (+15)De geschakelde voeding, +15 of plus na contact zoals hij ook wel genoemd wordt, is nog steeds een belangrijk aansluitpunt in de auto. We hebben er wel eens eerder over gepubliceerd, in september 2014 om precies te zijn. We schreven toen dat het vinden van een geschakelde voeding steeds moeilijker wordt en dat dit een andere kijk vergt van fabrikanten van after-market systemen.

Natuurlijk zijn er nog steeds auto’s waarin een ‘klassieke’ geschakelde voeding gewoon te vinden is, mét de gewenste specificaties: hij mag niet wegvallen bij het starten en moet direct uitvallen als de motor wordt afgezet. Maar wat we nu steeds vaker zien is dat er desondanks toch nog problemen kunnen ontstaan. En dat heeft alles te maken met de belasting die de geschakelde voeding in de auto ondervindt van het aangesloten after-market systeem. Hoewel die belasting normaal gesproken minimaal is, zijn er tegenwoordig auto’s die zo streng zijn gedimensioneerd dat slechts een lichte belasting al door het systeem gedetecteerd wordt en tot problemen kan leiden.

Voor installateurs van after-market systemen is het wellicht goed om hier vooraf rekening mee te houden bij de installatie van een systeem. Het is altijd verstandig om alternatieven, zoals een CAN-interface, bij de hand te hebben mocht bovengenoemde situatie zich voordoen.

BCI-2

Afname rol Data Link Connector/OBD Het snelheidsignaal: van pulsgever tot CAN-library Hoe zet je het ‘contact aan’ in een elektrisch voertuig (EV)? BCS Ready Snelheid vanaf CAN met vier wielen Storingen bij meerdere massa-aansluitingen Open collector / Pull-up Niet-bedrade uitgang bedraden Aansturing parkeersensoren voorbumper Elektrisch schema: toen en nu