Afname rol Data Link Connector/OBDDe Data Link Connector of OBD was jarenlang bij veel automerken dé locatie met belangrijke CAN-bus data voor aftermarket systemen. Niet alleen diagnostische data maar ook Probe Vehicle Data. Tot autofabrikanten jaren geleden besloten dit stapsgewijs af te bouwen. Gelukkig hebben wij 25 jaar geleden de juiste keuze gemaakt door onszelf niet afhankelijk te maken van de diagnose-bus of OBD. Onze technologie heeft namelijk geen OBD nodig om data uit alle auto’s te kunnen lezen.

In de tabel is de afnemende rol van de DLC, voor wat betreft het aanbod van Probe Vehicle Data, bij een aantal populaire automerken te zien. GROEN: data beschikbaar op DLC. ROOD: data niet beschikbaar op DLC.

"Bron: Onderzoek en analyse Beijer Automotive.”
Bron: Onderzoek en analyse Beijer Automotive.

Onze CAN-producten moeten worden aangesloten op Aandrijf- en/of Comfort-bussen maar nooit op een diagnose-bus. Ook al adviseren we in sommige automodellen de DLC als aansluitpunt voor onze CAN-interfaces, er wordt geen gebruik gemaakt van de diagnose-bus. In sommige automodellen zijn aandrijf- en comfort-bussen nou eenmaal ook beschikbaar in de DLC, maar dat wordt dus steeds minder. Daar waar dit niet mogelijk is adviseren wij gewoon een ander locatie in de auto. Dat deden we al en blijven we in de toekomst gewoon doen. Zodat onze CAN-interfaces altijd werken op het aansluitpunt dat wij adviseren!

Het snelheidsignaal: van pulsgever tot CAN-library Hoe zet je het ‘contact aan’ in een elektrisch voertuig (EV)? BCS Ready Snelheid vanaf CAN met vier wielen Problemen bij belasten geschakelde voeding (+15) Storingen bij meerdere massa-aansluitingen Open collector / Pull-up Niet-bedrade uitgang bedraden Aansturing parkeersensoren voorbumper Elektrisch schema: toen en nu